mercè arànega

inici
biografia
bibliografia
escoles
il.lustracions

novetats

links
activitats
mail

 

Crítica de contes

 

Balbina tinc… tinc…

Què li passa, a la Balbina? Sempre demana! Tinc gana, tinc set, tinc fred, tinc… tinc… Els seus pares ja no saben què fer. Sort que la companyia dels amics dotarà la Balbina d’autonomia, i pares i filla podran respirar tranquils.
Escrita amb una punteta d’ironia i molta dolçor, aquesta senzilla història de marmotes retrata una situació familiar amb la qual s’identificaran els infants i també farà l’ullet a pares i mares. Perquè potser el problema no el té la Balbina sinó els pares: «—Tinc set. I el pare, corrents pregunta: —Què vols, Balbina? Aigua, taronjada, llimonada, orxata, llet, batut de maduixa, suc de raïm o suc de préssec? —Llet calenta, pare —diu la Balbina.» La lectura, àgil i divertida, segur que obrirà la porta a reflexions de grans i petits.
Però la idea de la col·lecció on s’inclou aquest conte és presentar històries que permetin parlar de natura, en aquest cas sobre marmotes. La segona part del llibre inclou informació, ben il·lustrada i explicada, d’aquesta espècie animal.

Núria Figueras


Fitxa

Titol: Balbina tinc… tinc…
Autor: Mercè Arànega i Àngels Jutglar
Il·lustrador: ARÀNEGA, Mercè.
Editorial: Lynx
Lloc de edició: Bellaterra
Any: 2005
colecció: Ales de Paper
ISBN: 84-87334-89-X


Pep, l’escombriaire

A través d’una història quotidiana, Lola Casas ensenya als nens i nenes que tota feina és digna si li sabem trobar el sentit i que podem ser feliços si ens sentim valorats en fer-la.
La història és propera als infants i té certes pinzellades poètiques, sobretot quan en Pep s’imagina treballant en altres oficis. El vocabulari és correcte i cuidat amb alguna paraula que requereix tenir un diccionari a l’abast. Les frases no presenten gran complexitat i els conceptes són clars.
Tot plegat en harmonia amb unes il·lustracions que podríem descriure amb els mateixos adjectius que el text.
Un llibre correcte sense grans pretensions, amb el qual pares i fills passaran una bona estona llegint plegats.

Montserrat Fàbregas

Fitxa

Titol: Pep, l’escombriaire

Autor: CASAS, Lola.
Il·lustrador: Mercè Arànega
Editorial: Baula
Lloc de edició: Barcelona
Any: 2005
colecció: Ala Delta. Sèrie Roja
nº: 16
ISBN: 84-479-1358-9

Tu acabes els poemes

Lola Casas ens proposa una interacció poètica amb els infants prou interessant. El llibre ofereix, agrupats en quatre blocs temàtics (coses de vestir, menjar, jugar i de casa), petits poemes amb un dolç ressò d’endevinalla. El lector ha de completar cada poema amb el mot que hi manca, ajudant-se amb la rima o el ritme intern dels poemes, d’estructures senzilles però de dificultat lèxica desigual. El mot que s’elideix en cada poema s’assenyala amb tantes línies com cops de veu sil·làbics té i això dóna un cop de mà al lector o bé, en el cas dels més menuts, a l’oient de la lectura.
L’altre element de suport per a la lectura del llibre són les bellugadisses il·lustracions que, integrat entre els personatges, contenen dibuixat el mot a cercar.
Un llibre que hauria d’esdevenir un d’aquells àlbums que, afortunadament, es fan malbé de tant fullejar-los, de tant perdre’s entre les il·lustracions i de tant rellegir i recitar els poemes que jo he acabat.


Eugènia Morer i Serra Valoració del crític:

 

Fitxa

Titol: Tu acabes els poemes
Autor: CASAS, Lola.
Il·lustrador: Mercè Arànega
Editorial: Edebé
Lloc de edició: Barcelona
Any: 2005
ISBN: 84-236-7427-4


El gat Horaci

El gat Horaci és un gat amb inquietuts: vol ser ric i famós, i no haver de passar més gana ni remenar més escombraries. Per això, prova de muntar un equip de futbol, un conjunt musical… i, fins i tot, convertir-se en locutor de televisió. Però el gat Horaci fracassa en tots els intents.
Amb sentit de l’humor i molta ironia, Enric Lluch traça una història senzilla que conté una crítica a l’arrogància i la supèrbia, i és un cant a «anar tots a l’una», lluny de fer diferències per categories, classes o altres animalades. I tots els animals junts potser no aconsegueixen fer-se rics, però sí que poden organitzar un partidàs de futbol.
Els dibuixos de Mercè Arànega endolceixen el petulant Horaci i el converteixen en un gat simpàtic i expressiu.
Al final del llibre s’inclou un breu vocabulari que pretén ser una ajuda per al lector, però sembla que no està fet amb un criteri de selecció gaire clar: hi apareixen paraules tan bàsiques com sortir, que un lector de més de vuit anys, si no les coneix, segur que pot entendre-les pel context.

Núria Figueras

 

Fitxa


Titol: El gat Horaci.
Autor: LLUCH, Enric.
Il·lustrador: Mercè Arànega
Editorial: Edicions del Pirata
Lloc de edició: Caldes d’Estrac
Any: 2005
colecció: El Pirata Groc
ISBN: 84-933967-7-XEnllaç a Faristol d'on s'han tret les crítiques